Izložba ‘Jadran - Boje izvornosti’ Ive Pervana u Europskom parlamentu

5 Ožu, 2014

Središtem Europskoga parlamenta u Bruxellesu u utorak su se širili zvukovi, mirisi, okusi i boje Dalmacije, a brojni okupljeni eurobirokrati tražili su zalogaj više.

U organizaciji SDP-ova europarlamentarca Tonina Picule otvorena je, naime, izložba fotomotiva Ive Pervana ”Jadran – Boje izvornosti”, uz popratnu gastronomsku prezentaciju 15 proizvođača vrhunskih dalmatinskih delicija: od drniškoga pršuta i sira iz mišine, preko vina i maslinovih ulja do slanih srdela i dubrovačke kotonjate i mantale.

Manifestaciju je otvorio šef frakcije socijalista i demokrata u Europskome parlamentu Hannes Swoboda, a svojom prisutnošću uveličala ju je i većina hrvatskih zastupnika u Europarlamentu bez obzira na stranačku pripadnost: od Dubravke Šuice i Davora Stiera, Andreja Plenkovića, Olega Valjala i Nikole Vuljanića do drugih.

Premda su u neposrednoj blizini bila još dva europska domjenka – irski i grčki – hrvatski je iskazanim zanimanjem europarlamentaraca oba potukao do nogu i u ekspresnom roku ispraznio plitice.
Raskoš priobalnog čovjeka

Tonino Picula je u uvodnom slovu istaknuo da mu je glavni motiv za organizaciju ovog događaja bio pokazati svu raskoš prirodnih resursa, talenta, tradicije i truda dalmatinskog i priobalnog čovjeka u multinacionalnome europskome ozračju. Fotografije Ive Pervana pritom su poslužile kao ilustracija činjenice da naši ljudi kroz povijest nisu mijenjali prirodne ljepote okružja u kojem žive nego su im se prilagođavali.

Izvor:
Natrag »